neděle 3. ledna 2016

Transvertor pro pásmo 6cm.

Pro transvertor je jako základ použit přijímací konvertor linku Terrasat, který lze koupit na www.ebay.com. Dá se pořídit pro různý rozsah frekvencí, pro úpravy byl použit typ pro frekvence 6,4 – 7,1GHz, jistou dobu se daly ještě sehnat tyto konvertory i pro frekvence 5,8 – 6,4GHz, ale momentálně již nejsou dostupné.
Pro úpravu je zapotřebí demontovat desku napájení se zesilovačem IF a nahradit ji deskou TRV IF. Na této desce je vstup transvertoru a logika přepínání RX/TX. Zapojení obvodů je shodné s transvertorem pro 9cm verze 4. Tranvertor již odzkoušeli v loňské sezóně k plné spokojenosti. Tak věřím, že pomůže i vám pracovat na tomto velmi zajímavém pásmu.

neděle 1. února 2015

Transvertor 28/432 MHz verze 2.

Od doby, co jsem publikoval svůj poslední transvertor pro pásmo 70cm a byl to dvoupásmový transvertor zabudovaný v Kenwood transceiveru TS-140S, uplynulo už více jak 5 let. Za tu dobu jsem vyrobil několik verzí transvertorů pro vyšší pásma a nyní se zdá, že tranvertory pro mikrovlny už mám všechny, které jsem chtěl a že fungují tak, jak chci. Tudíž nastal opět čas vrátit se zpět na začátek k nejdelším vlnám. Cílem bylo vyrobit nový transvertor na modernějších součástkách a odolný tak, jak jen je to možné. Vzhledem k tomu, že se naskytla možnost získat za rozumnou cestu vysoce odolné směšovače HMJ5, cíl se myslím podařilo splnit. Výsledek svého snažení vám nyní předkládám.

Celý článek s podrobnějším popisem.

Podklady pro transvertor

středa 30. července 2014

Transvertor pro pásmo 9cm - verze 4.0

Na základě podnětů některých kolegů jsem provedl změny v konstrukci transvertoru pro pásmo 9cm. Transvertor je znovu na spoji z materiálu Taconic TLC32 o síle 0,79mm, Jelikož ne všichni zvládnou dělat prokovy z nýtků, je spoj znova prokovený s maskou a je provedena eliminace vlivu masky na odvody.
V této verzi jsem provedl změnu v možnosti budit transvertor 5W, na pozici IC3 je použit SPDT přepínač, který zvládne až 10W. Rezistor R34 je v rozměru SMD1206 a jeho hodnota se volí podle budícího výkonu. Rezistor R34 je osazen v SMD 100R/2W 2ks paralelně na sebe.
Byla přidána možnost ovládat transvertor po koaxu.
Dále je na spoji přidán obvod detekce výstupního výkonu.
Spoj řízení transvertoru je celý nový.

Celý článek v pdf

Další podklady


čtvrtek 28. března 2013

Transvertor pro pásmo 13cm.

Předkládám nejširší mikrovlné veřejnosti svou nejnovější konstrukci transvertoru, tentokrát pro pásmo 13cm. Transvertor je konstrukčně velmi podobný transvertoru pro pásmo 23cm a těším se, že se s některými úspěšnými staviteli potkám při závodech na pásmu.

středa 27. února 2013

Transvertor pro pásmo 9cm verze 2.0

Z důvodu špatné dostupnosti obvodu RF3865 došlo ke změně přijímací části transvertoru. Místo obvodu RF3865 byly použity tranzistory E-PHEMT od Mini Circuits, typy TAV551 a TAV541. Na vstupu je použit FHX14 místu ATF36077, ale lze bez úprav použit oba typy. Na spoji už není použitá maska, při této frekvenci už má značný vliv na obvody.
Zbytek transvertoru zůstal beze změn.
Celý článek v PDF
Další podklady